Τι ειναι η Dark Psychedelic Trance


Η Psychedelic/ Goa Τrance είναι ένα μουσικό κίνημα το οποίο εξ’αρχής είχε άμεση σχέση με τον πειραματισμό και τη μουσική τεχνολογία. Από τον καθορισμό της ως είδος στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, οι κύριες κατηγορίες μουσικών παραγωγών ήταν 2: αυτές που απευθύνονταν στις πρωινές ώρες και αυτές που απευθύνονταν στις βραδινές. Η κορύφωση της εξέλιξής των  δυο κατηγοριών της Psychedelic Trance  ήταν για την μεν πρωινή το Full on, ενώ για τη δε βραδινή, η “Dark Psychedelic Trance” ή “Dark Psy” ή για πολλούς, απλώς Psychedelic
H Dark διαφοροποιείται από τις άλλες ομάδες της οικογένειας της Psychedelic Trance κυρίως λόγω της σκοτεινής ατμόσφαιρας που τη διέπει, αλλά και από το τεμπο των κομματιών. Το σύνηθες εύρος BPM της Dark κυμαίνεται από τα 146 έως 165, αν και σε ορισμένες πιο πειραματικές παραγωγές έχει φτάσει έως και τα 300!
Μουσικά, οι μπασσογραμμές της Dark είναι κάπως πιο μονότονες και υπνωτιστικές , τα leads της περισσότερο distorted ή acid, η ρυθμική αγωγή κάποιες φορές πιο tribal και τα θέματα σίγουρα πιο σκοτεινά και ατμοσφαιρικά,αλλα πολλές φορές και πειραματικά... Η τεχνική του sampling, είναι πάντα αισθητή στα Dark κομμάτια ενώ στην πλειοψηφία των tracks, τα μελωδικά elements είναι ελάχιστα, έως και ανύπαρκτα.
Οσον αφορα τις ριζες του Dark Psy,υπαρχουν πολλες εκδοχες αλλα καλο θα ηταν στην περιπτωση αυτή να μιλησει η ιδια η μουσικη : Xenomorph , Battle of the Future Buddhas,Alex Parasense και Viktor Zolodarenko,Dark Soho , Kindzadza , Psykovsky ,Fungus Funk , Magus , The Delta , X-Dream , Authentic , Midi Milliz , Sandman , Goa Gil/The Nommos , οι πρώιμοι Wizzy noise …Θα μπορούσαμε να απαριθμούμε projects για ωρες. Πάντως κοινός τόπος είναι ότι η Dark διαφοροποιήθηκε και κατά συνέπεια αυτονομήθηκε σαν subgenre ύστερα από την κυκλοφορια των “Parasense-Avangaro” , “ VA-Psychedelically yours”,”VA-Nocturne” από τα πρωτοπορα labels Acidance(Greece), Parvati<Denmark> και Discovalley(Greece/Goa) αντιστοιχα.
Στις μέρες μας, η Dark psychedelic διανύει μια περίοδο άνθησης και διεθνούς αναγνώρισης. Αυτό δεν εκπλήσσει εάν λάβουμε υπ’όψη πως το συγκεκριμένο είδος ανέκαθεν προσέφερε στον εκάστοτε καλλιτέχνη την ελευθερία να πειραματιστεί απεριόριστα, αλλά και να εκφράσει τις επιρροές του από άλλα είδη μουσικής, πάντα στα πρότυπα της Trance.
Μεγάλη όμως είναι και η συμβολή αρκετών labels, καθώς οι καλλιτέχνες έχουν αυξηθεί, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε μουσικό κίνημα που αναπτύσσεται…
Αν και η μουσική οικογένεια της dark Psy περιλαμβάνει μέλη απ’όλο τον κόσμο, ορισμένες μουσικές σκηνές έχουν ξεχωρίσει για τη μουσική  προσφορά τους αλλά και τον ιδιαίτερο ήχο τους. Οι Ρώσοι με τα υψηλά bpm και τον υψηλό δείκτη ψυχεδέλειας, οι Γάλλοι με τους πρωτοπόρους digital talk, αλλά και οι Σκανδιναβοί, η μουσική των οποίων χαρακτηρίζεται ως forest music. Οι Αμερικανοί, οι Ιάπωνες και οι Πορτογάλοι  ακολουθούν το dark Psy και προσφέρουν ποιοτικές παραγωγές, ενώ οι Έλληνες έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες σκηνές αυτής της μουσικής. Η Ελληνική σκηνή συμμετείχε από τη γέννηση του σκοτεινού ήχου στο κίνημα αυτό με projects όπως οι magus και συμμετείχε ενεργά στο πρώτο κύμα dark Psy καλλιτεχνών, με projects όπως οι Zik, Metallaxis , Stranger,Orestis ενώ τα πάρτυ της Athens Tribal Unity στην Αθήνα, πάρτυ  αυστηρά dark Psy , μάζευαν από το 2005 έως το 2007 μέχρι και 2500 άτομα.
Το 2006 η Ελλάδα ηταν και πάλι παρών στην εξέλιξη του ειδους με Αρτιστς  όπως ο Dark Elf,Narcosis,o Cymazz,o N.O.M.,o Darkshire/SeptagramSofiaX κ.α. Σήμερα, η dark Psy στην Ελλάδα είναι πιο δημοφιλής από ποτέ, με πολλές κυκλοφορίες ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών τόσο σε ξένα labels, όσο και σε Ελληνικά που και αυτά με τη σειρά τους αποκτούν κύρος για την ποιότητα και τη διαχρονικότητα των παραγωγών τους.
Πολύ καλά επίσης αναπτύσσεται η Dark σκηνη και στην Κυπρο με Projects όπως τον Claw και τον DigitalX να είναι οι πιο δημοφιλείς και τους πολλά υποσχόμενους Konfuzius και Scrambled Heads να ακολουθούν
Το μέλλον της Dark φαίνεται πολύ ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Μουσικά μιλώντας, με γνώμονα την ελευθερία για πειραματισμό που προαναφέραμε πως προσφέρει αυτό το είδος μουσικής, η Dark Psy θα συνεχίσει να αποτελεί ακόμα φρέσκο έδαφος για καινοτομίες. Ήδη στην Αμερική γίνονται Slammo parties με τη συμμετοχή 7 μουσικών ταυτόχρονα , ενώ κατι παρομοιο ετοιμαζεται και στην Ελλαδα με την επωνυμια 7 Synths !
Όσον αφορά στη δημοτικότητά της, αυτή αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, αφού προσελκύει εκτός από τους fans άλλων genres της psychedelic και fans άλλων ειδών μουσικής όπως της industrial, της  srantz, της breakcore και της experimental electronica. Ήδη τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου φιλοξενούν όλο και περισσότερους καλλιτέχνες στο line up τους, ενώ σε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή festivals της Ευρώπης όπως π.χ. το FullMoon Festival, στήθηκε Dark Psychedelic Stage. Τέλος, η εμφάνιση Dark Festivals στην Ευρώπη είναι γεγονός και έως τώρα έχουν διοργανωθεί πολλά με ιδιαίτερη επιτυχία, με πιο γνωστό το Forgotten Ritual στην Ελβετία.